За ЙОГА в Йога Настроение!

Отговори на кратки въпроси:
Що е то йога?

Избягвайки от клишетата (и влизайки в тях), йога е всичко около нас. Когато зададем въпроса „Какво е йога?“ вече се свързваме с всички, които живеят в Йога Настроение! Защо Йога Настроение? Защото това е нашето ежедневие. Това е настроението, с което се свързваме с другите и със себе си. Да се НА-СТРОИМ на вълна йога е не толкова трудно, но да запазим това настроение е истинско предизвикателство! Още по-голямото предизвикателство е – да успеем да заразим другите с това настроение.
Йога гимнастика за тялото ли е?
Йога гимнастика за ума ли е?
Йога овладяване на чувствата ли е?

Йога е всичко това! Йога е за тялото, като един прекрасен преносител на нашата вътрешна сКришна същност! Необходимо е да се грижим за тялото си ежедневно /не само като ни заболи/. Та, ние се грижим за автомобила/велосипеда си по-често, отколкото за тялото си.
Какви са начините да се погрижим за тялото си? Най-просто – да започнем да осъзнаваме, когато то ни говори. Когато сме седели пред компютъра до 3 посред нощ и на другия ден ни боли нещо, е нелепо да си казваме „Каква случайност, сигурно е от Луната днес“. Ако се заслушваме в тялото, ще разберем много неща, които то ни казва. Може би е добре да променим режима на хранене. Може би е добре да регулираме режима на сън. Може би е добре да регулираме и наблюдаваме някои неща уж случайно срещани в живота ни!
Освен това би било изключително добре да започнем да го движим регулярно. Спорт- защо не!? / без добавки за отслабване или допълнителни мускули???/!  Ходене на планина!? Разбира се!Това ЙОГА ли е? Разбира се, че е йога!
Йога разбира се се свързва с АСАНИ / физически практики /, които въздействат комплексно на тяло, ум и емоции.  

Необходимо ли е да ходим в йога студио задължително?
Препоръчително е да се ходи, като разбира се истинската практика е личната. Йога студиото е сверяване на часовника и приемане на настроението на инструктора/ преподавателя. Именно за това е важно да намерим нашия човек. Преподавател, който не просто е добър технически, но вибрира на нашата честота. Всяка среща с него ще повишава вибрацията ви!

Можем ли да ползваме книги и видео материали?!

Бих казал, че е задължително. Във времето и географската ширина, в които живеем, е добре да имаме собствена грамотност за нещо важно, което влияе на всички нива от нашето същество. Когато изникват въпроси, допитвайте се до преподавателя си по йога и ако той не може да отговори, то попитайте за неговия преподавател / сигурен съм, че има кой да отговори на въпросите ви/.

Какво да правя у дома, ако не мога да ходя в йога студио?
Всичко това зависи от нивото на подвижност на нашето тяло. Зависи от това дали започваме да правим йога, за да се лекуваме или …. Ако сме добре физически / и искаме да си останем така/ то е добре да се запознаем с практиките преди да ги започнем / не препоръчвам да оставаме на ниво запознаване повече от 2 седмици /. Има издадени достатъчно добри книги и видео материали за начални йога практики. Потърсете в ютуб, питайте, прочетете / не четете по форуми/ и бъдете будни за това, което чувате и четете. Не се хвърляйте на сложното, защото то може да ви докара физически травми / и не само /.

Относно дихателните практики?/ пранаяма/
Тук нещата стават интересни и както и за асаните препоръчвам да се допитате до преподаватели. Ако това е невъзможно, то отново начина с книги и видео. Не ви препоръчвам да започвате със сложни практики! Не започвайте със задържане на въздуха!
Започнете просто да наблюдавате дишането си! Вижда ви се просто? Опитайте…
Наблюдавайте дишането и дишайте дълбоко. Ако никога не сте практикували пранаяма, правете това поне месец. Ако не прекъснете за цял месец и имате поне 15 минути на ден наблюдаване на дишането, разгледайте и други практики. Ако обаче на своя глава решите, че сте много напреднали / консултирайте се с преподавател :-))) /

Слънчев поздрав!
Има няколко варианта на изпълнение на Слънчевия поздрав / Сурия Намаскар /
Вижте, поинтересувайте се, задайте конкретни въпроси и … практикувайте!

Релаксация!
Моля не свързвайте релаксацията с почивка след физическа практика. Ако следваме тази логика е възможно никога да не правим релаксация след йога, защото…. йога не изморява толкова.
Релаксацията е практика за разпределяне на генерираната енергия по време на практиката. Практикуване на йога без релаксация може да доведе до изнервеност и … да се чудите “ Абе аз правя йога, пък съм по-зле“
Има записи на релаксации в нета на английски, български и все езици.

Общуване!!!
Ето тук е най-интересната част!
Когато започнете с йога и започват да се появяват подобни. Това е чудесно, защото разбирате, че не сте единствения „луд“ наоколо. Бъдете сигурни, че има много. Има много хора, които се свързват със себе си и … другите!
Ако си мислите, че можете да продължавате в йога като единак…. забравете го! Ако сте чували за отшелничество… забравете го! Може да се отделяте от хората за кратко време за да възстановите тишината в себе си, НО не и завинаги!
Ако започвате с йога и след това решавате, че вече това семейство не е достойно за МЕН, то спрете, огледайте се и …. не продължавайте по тази наклонена плоскост!
Когато започнем с йога се отваряме за любовта, за единението, за нашата собствена сила! Моля бъдете ВНИМАТЕЛНИ, защото покрай всичко това минава суеверието, лъжепророците, лъжементорите и все други чакащи духовното ви завръщане да мине през тях! Бъдете БУДНИ и осъзнати за това какво ви говорят… кой ви го казва… и обещава ли ви нещо лесно?!?!?

Не казах нищо за медитацията! Дълга тема за друг път :-)

Поздрави най-сърдечни!

Люси

/ Всичко е пречупено през личният ми поглед и мнение/

Публикувано в НАСТРОЕНИЯ. Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.