Свами Сатянанда Сарасвати

Свами Сатянанда СарасватиСвами Сатянанда Сарасвати е роден през 1923 г. в индийския град Алмора, щата Утар Прадеш. През 1943 г. в Ришикеш той се среща със своя учител Свами Шивананда Сарасвати. Оттогава в продължение на 12 години той живее с него. По-късно през 1956  г., след като Свами Шивананда го изпраща да популяризира йога по света, Свами Сятянанда основава  Международното йога движение, а през 1963 г. поставя основите на Бихарската школа по йога (Bihar School of Yoga), чиято цел е да разпространява йога.

През следващите 20 години той пътува из целия свят, обикаляйки всички континенти. По това време написва над 80 книги. През 1969 г. излиза и една от най-задълбочените и подбробни книги, писани някога за йога – Asana Pranayama Mudra Bandha. В нея подробно се описват йогийските техники – физическите упражнения (асани), дихателните техники (пранаяма), психоенергийните жестове с ръцете (мудри) и задържането на енергията (бандхи). През 1984  г. той създава благотворителна организация  Sivananda Math, чиято цел е да подпомага и подкрепя  хората, живеещи в най-бедните и изостанали райони на Индия. Тогава полага и основите на Фондацията за научни изследвания (Yoga Research Foundatiоn).

Четири години по-късно той се оттегля от активния живот и приема кшетра саняса (установяване на едно място). Оттогава живее в Рикхия, щата Джаркханд, и посвещава живота си, като не работи само за собствената си мисия, а за подкрепа на целия свят. В много редки случаи се среща с последователи.

Парамахамса Сатянанда Сарасвати напусна физическото си тяло в полунощ на 5 срещу 6 декември 2009 г.

www.yogabg.com

Коментарите са забранени.