Свами Ниранджанананда Сарасвати

Свами Ниранджанананда Сарасвати Свами Ниранджанананда Сарасвати е роден в Раджнандгаон (щата Мадхя Прадеш) през 1960 г. и през 1964 г. постъпва в Бихарската школа по йога в Мунгер (щата Бихар). През 1970 г. получава посвещение в традицията Дашнами саняса от своя гуру, Свами Сатянанда Сарасвати, и през 1971 г. отпътува за чужбина, като основава ашрами и йога центрове в Европа, Австралия, Северна и Южна Америка.

На 30-годишна възраст получава посвещение като парамахамса санясин и през 1993 г. е обявен от водещите светила на саняската традиция за приемник на Свами Сатянанда

От 1983 г. Свами Ниранджанананда ръководи дейностите на Бихарската школа по йога, Шивананда Матх и Фондацията за изследвания на йога. През 1991 г. той основава Шри панчдашнам парамахамса алакх бара, за да подпомогне работата на своя гуру Свами Сатянанда Сарасвати. През 1994 г. основава Бихар йога бхарати, институт за напреднало обучение по йогийски науки, а през 1995 г. – движението Бал йога митра мандал, за да запознае децата с йога.

www.yogabg.com

Коментарите са забранени.